Spring naar hoofd-inhoud

Nieuws

De medicijnrobot, een unieke Zeeuws-Vlaamse zorgvernieuwing

Geneesmiddelen haal je normaal gesproken overdag bij de eigen apotheek. Maar als je buiten kantoortijden last van iets krijgt en je volgens een arts dringend bepaalde medicijnen nodig hebt, dan moet je naar de dienstapotheek. Nu er tijdens de nachten nog maar één zo’n dienstapotheek in Zeeland open blijft, in Vlissingen, lijkt dat in die nachtelijke situaties problemen op te leveren voor inwoners van Zeeuws-Vlaanderen. Ver reizen en tunnelkosten bijvoorbeeld. Maar dat is buiten de apotheek in Oostburg gerekend. Ze hebben daar binnenkort een unieke medicijnrobot. Zo kunnen inwoners van Zeeuws-Vlaanderen ook ‘buiten de uren’ goed worden bediend.     

 

Ze zijn er al een tijd mee bezig, maar “het is dan ook een unieke constructie, de eerste in Nederland die zo wordt ingericht”, vertelt Esther Derycke in de apotheek in het gezondheidscentrum Antonius Oostburg. “Tegen de zomer draait hij.” Die hij is de medicijnrobot die ter beschikking komt van de mensen in Zeeuws-Vlaanderen. Esther legt uit: “Onze apotheek werkt al met een robot die secuur en betrouwbaar de juiste medicatie uit de kasten haalt. Nu komt daar een extra robotarm bij die, ook als de meeste mensen slapen, medicatie deelt. Uiteraard alleen na een scan van het juiste voorschrift via de HAP én de Spoed Eisende Hulp én in overleg via een live videoverbinding met de dienstapotheek in Vlissingen. Zelfs met een Belgisch voorschrift kun je bij de robot terecht.”

 

Evelyn De Caluwé vult haar collega-apotheker aan: “Zeeuws-Vlaanderen is een speciaal gebied. Uitgestrekt, dunbevolkt, veel ouderen, ook toeristen. Het is moeilijk om de zorg hier goed te organiseren. We doen daar met velen heel hard ons best voor. Kijk bijvoorbeeld wat ZorgSaam en huisartsen doen in het Westen met de extra spoedvoorziening van röntgenfoto’s en gips in de avond- en weekenduren. Wij willen ons met de apotheek ook hard maken voor complete en goede zorg in de regio. Daarom zitten we samen met andere zorgverleners in het gezondheidscentrum in Oostburg en daarom komen we als apothekers met deze innovatie, de medicijnrobot. We bouwen echt aan de zorg in Zeeuws-Vlaanderen, we vernieuwen die zorg. De unieke robot is er een goed voorbeeld van!”

 

Uit de media:

Om te voorkomen dat patiënten vele tientallen euro’s meer moeten gaan betalen voor hun medicijnen wordt de dienstapotheek in Vlissingen (Boots apotheek Paauwenburg) per 1 februari dé nachtapotheek voor heel Zeeland. Die is alle dagen 24 uur open. Huisartsen in heel Zeeland krijgen voor de nacht meer medicijnen mee dan ze overdag bij zich hebben. Veel voorkomende middelen kan de huisarts dus ’s nachts toedienen. Heeft een arts een middel niet bij, dan kunnen mensen terecht in Vlissingen. Het is aan de arts om vast te stellen of iemand in staat is om naar de nachtapotheek te rijden. Is dat niet verantwoord dan worden de medicijnen ’s nachts thuis bezorgd. Om te voorkomen dat inwoners van West Zeeuws-Vlaanderen ver moeten reizen, komt er voor de zomer een robotapotheek in het ziekenhuis in Oostburg.

Terug