Spring naar hoofd-inhoud

Nieuws

Op naar een gezonde leefstijl met diabetes!

Gezondheidscentrum Antonius in Oostburg heeft een speciaal beweegtraject voor mensen met diabetes 2. Door gezamenlijk te sporten, te wandelen en over leefstijl te praten, komen er minder belemmeringen door de chronische aandoening. Actief zijn zorgt voor fitheid, een beter gevoel en meer kwaliteit van leven. En dat is precies wat de bedoeling is. Niet voor niets komt het initiatief uit het gezondheidscentrum Antonius, dat zich zoals de naam al zegt, richt op een gezond gevoel.

Het diabetes-wandel-project wordt het genoemd, maar het is meer dan wandelen met mensen met diabetes, vertelt Maxim Maertens. Hij is instructeur van Bodyline healthcenter, een van de deelnemers in het gezondheidscentrum in Oostburg. Samen met collega Selina Straver begeleidt hij het bewegen, sporten en bewust worden van een fitter leven. Ze coachen op een gezonde leefstijl. En dat lijkt goed te werken.

Maxim: “Zes maanden lang 1 uur per week met een groep wandelen, 1 uur per week gezamenlijk sporten en een groepsgesprek van een half uurtje over het leren omgaan met diabetes. Dat is het in principe. We zijn nu over de helft, ruim drie maanden bezig en de reacties en resultaten zijn bemoedigend. De groep die bestaat uit 12 diabetici en 5 partners is echt gemotiveerd. De onderlinge sfeer en het lotgenotengevoel werken positief en natuurlijk helpt het ook dat de zorgverzekeraar mee stimuleert. Als de huisarts verwezen heeft, kost deelname voor de patiënten slechts 10 euro per maand. De partners betalen slechts 20 euro. Die partnerstimulans komt voor rekening van Bodyline, omdat wij weten dat het thuisfront ook heel belangrijk is om er mee door te blijven gaan.   

 

Rina en Jules over de diabetes groepstraining

“Onze huisarts stelde het voor. Samen met mijn partner Jules heb ik dan de stap gezet. We zijn de leefstijlcoaching bij Bodyline in Oostburg gaan volgen. Het bevalt ons prima en we hebben een leuke groep mensen die elkaar ook proberen te stimuleren. De coaching van Maxim en Selina is heel goed, we raken echt gemotiveerd. We bewegen veel meer en proberen ook onze voeding en leefstijl aan te passen. We zijn inmiddels al wat kilo’s afgevallen en voelen ons goed in ons vel. De wandelingen vrijdags inclusief de yoga oefeningen van Bertina zijn ook goed en gezellig. Wij gaan er zeker mee door en raden deze coaching absoluut aan.”

    

Het idee voor de beweeggroep is ontstaan in het gezondheidscentrum. Maxim: “We zitten hier met heel veel verschillende zorgverleners samen. Mensen kunnen hier terecht bij de huisarts, de podotherapie, de apotheek, een osteopaat, psychologen, ons healthcenter, fysiotherapie, diëtetiek, noem maar op. We hebben allemaal wel te maken met mensen met diabetes. Huisarts de Bruijckere stelde voor om gezamenlijk met hen te gaan wandelen. Samen actief zijn en tijdens het lopen het omgaan met diabetes bespreken, dat was de insteek. Inmiddels is het dus uitgegroeid tot een programma van 6 maanden. Waarbij nog altijd gezamenlijk gewandeld wordt. Maar waarbij er ook samen in de sportschool aan de conditie wordt gewerkt. En waarbij er tijdens groepsgesprekken tips over en weer gaan over wat je slim kunt eten tijdens een verjaardag of tijdens een avondje uit. Of hoe je beter kunt slapen en verstandiger omgaat met stress. Heel praktisch allemaal. Ik ben benieuwd naar de resultaten eind dit jaar, maar ik heb er nu al een heel goed gevoel bij. Nog een tip voor mensen die in januari zouden willen aansluiten in de tweede groep: overleg het met de huisarts en begin alvast zelf met sporten.”

 

Marlies over de diabetes groepstraining

Marlies van Hee uit Oostburg is 62. Ze heeft diabetes type 2. “Ik wandel altijd veel met de hond, dus ik ging er van uit dat mijn conditie best goed was. Maar bij een eerdere check up bij de fysiotherapeut bleek dat toch anders. Toen ik vervolgens van de praktijkondersteuner van de huisarts over dit project hoorde tijdens mijn diabetescontrole, heb ik meteen de stap gezet. Ik ben mee gaan bewegen in de diabetes groepstraining. Nu, na ruim 3 maanden kan ik zeggen dat ik duidelijk verbeterd ben. Ik ben al 8 kilo afgevallen en mijn conditie is er enorm op vooruit gegaan. Ik heb veel meer energie, iets dat ik duidelijk merk in mijn werk als verzorgende IG in de nachtdienst van het hospice in Terneuzen. Ik let ook meer op wat ik eet en probeer zoveel mogelijk te bewegen. 

Het werkt positief dus dat gaat vanzelf. Al helpt het natuurlijk ook wel dat we de diverse trainingen in groepsverband doen. Dat werkt echt stimulerend, net als de goede begeleiding en persoonlijke afstemming trouwens! We hebben al afgesproken dat we na 6 maanden van het project, als groepje gezellig verder gaan.”

Naschrift: Inmiddels is duidelijk geworden dat deze vorm van zorg vanaf 2019 vanuit de basiszorgverzekering zal worden vergoed.

Terug